Bijscholing VE voor de Pedagogisch Coach

Online Cursus | E-learning

In Nederland is er veel aandacht voor de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie (vve). Sinds 1 januari 2022 is het een verplichting om een pedagogisch beleidsmedewerker voor 10 uur per doelgroeppeuter in de ve (voorschoolse educatie) in te zetten. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de ve te verhogen. Maar wat betekent dit voor jou als pedagogisch coach? Waar moet je je als pedagogisch coach op richten? Deze verdiepende bijscholing leert jou alles wat je nodig hebt om pedagogisch medewerkers te coachen in de ve.

Pedagogisch Coach VE

Duur bijscholing

3-6 maanden, afhankelijk van studietempo

Eerstvolgende start

Flexibele instroom. Je kunt zelf de gewenste startdatum kiezen.

Studiebelasting

E-learning 30 uur

Praktijkuren 96 uur

Eindopdrachten 3 uur

Niveau

mbo 4 plus / hbo

Certificering

Na afronding van de e-learning en examinering ontvang je een instituutscertificaat van Variva Edu Academy.

Over de e-learning Pedagogisch Coach VE

Studieprogramma

Inhoud van de cursus

Om als pedagogisch coach ve de pedagogisch medewerkers ve goed te kunnen ondersteunen, is het van belang dat je als pedagogisch coach eerst over kennis (en vaardigheden) beschikt die de pedagogisch medewerkers die werken in de ve ook hebben. Je doorloopt om deze reden dezelfde e-learning als de pedagogisch medewerkers in de nascholing ‘ontwikkelingsgericht werken in de vve’. Wanneer een opdracht voor jou als pedagogisch coach optioneel is wordt dat vermeld. Verder zijn er voor de pedagogisch coach specifieke opdrachten om je te helpen de koppeling te maken tussen je opgedane kennis over ve en jouw functie als pedagogisch coach.

Je start de e-learning met het verdiepen in wat vve inhoudt en wat de achtergrond van vve is. Je maakt ook kennis met verschillende vve-programma’s. In de tweede module leer je meer over het opbrengstgericht werken volgens het 4D-model (data, duiden, doelen, doen). Dit is een methodische manier om de ontwikkeling van kinderen te volgen en het aanbod daarop af te stemmen. In de derde module ga je aan de slag met ontwikkelingsgericht werken. Je leert wat belangrijk is in het werken met de kinderen in de vve. Onder andere kansen grijpen, het creëren van kansen en de talentendriehoek komen in deze module aan bod. In de vierde module kijk je naar de ontwikkeling van kinderen van 2-4 jaar op de gebieden taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotioneel. Het bedenken van activiteiten, activeren van de executieve functies en het toepassen van interactievaardigheden. Daarnaast leer je hoe je de ontwikkeling kunt stimuleren door het inzetten van materialen, het bedenken van activiteiten en het toepassen van interactievaardigheden. In de vijfde module kijk je naar ouderbetrokkenheid: hoe kun je ouders meer betrokken maken bij de ontwikkeling van hun kind? In de zesde module leer je hoe je zorgt voor een goede aansluiting van jouw ontwikkelingsgericht werken met dat van de basisschool en hoe je een goede overdacht verzorgt zodat het kind optimale ontwikkelingskansen heeft.

Wanneer jij theoretisch up to date bent over de verschillende thema’s binnen de ve (dit wordt getoetst via een kennistoets), begeleiden we je door middel van opdrachten de vertaalslag te maken naar de coachingspraktijk. Je gaat aan de slag met een kwaliteitsscan, maakt een individueel- en teamcoachingsplan (inclusief workshop) en schrijft een eindreflectie.

    Toelatingseis

    Voor het goed doorlopen van deze Bijscholing is het belangrijk dat je al gekwalificeerd en werkzaam bent als pedagogisch coach. Daarnaast heb je een werkplek nodig om pedagogisch medewerkers in de ve te kunnen coachen. Voor het uitvoeren van de moduleopdrachten moet het mogelijk zijn om een team (bestaande uit minimaal 3 pedagogisch medewerkers) werkzaam in de ve (peuters van 2-4 jaar) te coachen. Hiervoor ga je eerst op de groep observeren door het uitvoeren van de kwaliteitsscan. Hoe lang je over de Bijscholing doet kun je zelf bepalen en met je stageplek afspreken. Je hebt 6 maanden toegang tot de e-learning. Je kunt indien nodig tegen vergoeding verlenging aanvragen.  

    Studiebelasting

    E-learning: +/- 30 uur
    Praktijkuren: +/- 96 uur
    Eindopdracht: +/- 3 uur

    Certificering

    Na afronding van de e-learning en examinering ontvang je een instituutscertificaat van Variva Edu Academy.

    Kosten
    • Lesgeld € 465,-Dit is inclusief examen.

    (De Bijscholing is vrijgesteld van BTW)

    FAQ

    Moet ik stage lopen of werken bij een erkend leerbedrijf?

    Bij iedere bijscholing staat of praktijkervaring opdoen verplicht of aanbevolen is. Je stageplek of werkplek moet altijd beschikken over een erkenning. Je kunt op www.stagemarkt.nl zien of het leerbedrijf erkend is. (Uitgezonderd: de cursussen Nederlands 3F). Openstaande vacatures voor leerkwerkplekken kun je ook zien op de pagina over leerwerkplekken.

    Hoe lang duurt een bijscholing?

    De studieduur is flexibel. Dit ligt aan de snelheid waarmee de e-learning en de opdrachten worden doorlopen. Zie hiervoor ook het kopje ‘studiebelasting’ bij de betreffende bijscholing.

    Wordt mijn bijscholing afgesloten met een examen?

    Dit verschilt per bijscholing. Zie het kopje ‘studiebelasting’ of ‘examinering’ bij de betreffende bijscholing.

    Krijg ik begeleiding van een docent?

    Bij de bijscholing Nederlands 3F (mondeling) volg je een digitale les die wordt verzorgd door een docent Nederlands.

    De bijscholing Ontwikkelingsgericht werken in de VVE volg je onder begeleiding van een docent.

    Bij andere bijscholingen is er geen begeleiding van een docent.

    Kan ik meteen starten?

    Bij bijna alle bijscholingen kun je starten zodra je toegang hebt tot de e-learning.

    Alleen bij Nederlands 3F: kinderopvang (mondeling) is de start afhankelijk van voldoende deelnemers. Doorgaans start er iedere 2 á 3 maanden een nieuwe groep.

    Wordt de gehele bijscholing online verzorgd?

    De bijscholingen met e-learning zijn geheel online te volgen. Een eventueel praktijkexamen voer je uit op je stage- of werkplek.

    De examens Nederlands (mondeling, schrijven en/of lezen) leg je ook online af.

    Welke bijscholingen zijn van belang voor de wet IKK en/of cao Kinderopvang?

    Werken met baby’s:

    De bijscholing voldoet aan de eisen van de wet IKK en cao Kinderopvang (FCB).

    Ontwikkelingsgericht werken in de VVE:

    Ontwikkelingsgericht werken in de VVE is een MBO-keuzedeel en, in combinatie met je opleiding Pedagogisch Medewerker (of een oud- vergelijkbaar diploma), kwalificeert je dit als basis-VVE vaardig en voldoet aan de eisen die de CAO Kinderopvang stelt.

    Let op: je Nederlands betreft op de onderdelen lezen – luisteren, spreken en gesprekken, tenminste niveau 3F. Beschik je niet over dit niveau, dan kan deze bijscholing worden gevolgd in combinatie met een bijscholing Nederlands 3F voor het betreffende onderdeel.

    Nederlands 3F Kinderopvang:

    Variva is een erkende MBO instelling en het certificaat voldoet aan de eisen van de wet IKK.