🎙️De Variva podcast: De conciërge
Op 8 februari vieren we de ‘Dag van de Conciërge’. Conciërges vormen het fundament van de schoolorganisatie. Ze zijn niet alleen essentieel voor het soepele verloop van de dagelijkse gang van zaken op school, maar spelen ook een cruciale rol in het waarborgen van sociale veiligheid op school.
Pedagogisch Conciërge
De laatste jaren heeft het beroep van conciërge een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij er een nieuwe dimensie is toegevoegd, namelijk die van pedagogiek. Vaak zijn conciërges niet specifiek opgeleid voor deze pedagogische aspecten, maar toch wordt van hen verwacht dat zij weten hoe ze kinderen het beste kunnen ondersteunen. Vaak moeten zij hun kennis putten uit praktijkervaring. Om deze reden heeft Variva een bijscholingsprogramma ontwikkeld “Pedagogisch Conciërge”, dat conciërges meer handvaten biedt om deze rol effectief te vervullen. Dit programma is ontworpen om conciërges te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om de pedagogische behoeften van kinderen te begrijpen en hier adequaat op te reageren. Waardoor zij een bijdrage kunnen leveren aan de sociale veiligheid van de school.
Waarom is dit pedagogische aspect erbij gekomen?
De afgelopen twee decennia is de samenstelling van leerlingen aanzienlijk veranderd, met een groeiende diversiteit aan culturele achtergronden, normen en waarden en religies. Dit vereist van de conciërge een scherp vermogen tot observatie en luisteren, en indien nodig, het vermogen tot corrigeren. Soms kan dit direct ter plaatse gebeuren, maar soms zijn de problemen van dusdanige aard dat ze doorverwezen moeten worden naar een mentor of een andere geschikt persoon.
Terwijl docenten vaak alleen interactie hebben met leerlingen in de klaslokalen, bevindt de conciërge zich door de hele school, vaak op plekken waar leerlingen zich minder bekeken voelen en dus ander gedrag vertonen. Het vermogen van de conciërge om deze bredere kijk te hebben op de schoolgemeenschap is van onschatbare waarde. Natuurlijk zijn er ook aanzienlijke verschillen tussen het zijn van een conciërge op een kleine school en het zijn van een conciërge binnen een grote overkoepelende scholengemeenschap. In de laatste situatie zijn de problemen vaak complexer.
De bijscholing Pedagogisch Conciërge
De trainings opgedeeld in drie belangrijke aspecten: communicatie, gedragsproblematiek en ontwikkeling. Communicatie vindt vaak plaats op plekken waar leerlingen zich minder bekeken voelen, zoals in de gangen, aula of op het schoolplein. Op deze plekken kan de conciërge zowel individueel als groepsgedrag observeren. Het vermogen om zowel verbale als non-verbale signalen van leerlingen op te pikken en er gepast op te reageren is essentieel voor een conciërge, dit wordt geoefend tijdens praktijkgerichte opdrachten binnen de bijscholing. Het is ook belangrijk dat je als conciërge goed kan communiceren met collega’s, hierbij is het belangrijk dat je een assertieve houding kunt aannemen.
Gedragsproblemen variëren sterk tussen leerlingen, waardoor het omgaan met hen complexer wordt. Een positieve benadering is van groot belang, en de nadruk ligt binnen deze verdiepingstraining op het ontwikkelen van de eigen vaardigheden om effectief te functioneren in een voortdurend veranderende school- en maatschappijcontext.
Een pedagogische conciërge beschikt over specifieke vaardigheden om op een juiste manier contact te leggen met leerlingen en hen te motiveren en corrigeren. Deze 3-luik training biedt de conciërge een dieper inzicht in pedagogisch handelen en het herkennen van afwijkend gedrag bij jongeren.
Wat betreft ontwikkeling richt de bijscholing zich op de professionele groei van de conciërge en de persoonlijke ontwikkeling. In de praktijk moet de conciërge vaak beide perspectieven in acht nemen.
Volg de link voor meer informatie over onze trainingen: