Bijscholing Kinderopvang

Binnen de kinderopvang kun je verschillende sprongen maken om je kennis en vaardigheden uit te breiden en te verdiepen. Zo word je nóg beter in je vak en ben je steeds beter in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van kinderen. Win-win! Hieronder vind je verschillende cursussen en e-learnings die je kunt volgen als bijscholing kinderopvang.

Nascholing-BSO-4-8-jaar

BSO 4-8 jaar

Bijscholing Kinderopvang

Doordat scholen steeds vaker een continurooster hanteren, groeit de vraag naar pedagogisch medewerkers die inzetbaar zijn op de BSO. Tijdens deze cursus kinderdagverblijf maak je kennis met verschillende manieren om de BSO zo leuk mogelijk te maken voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar.

Nascholing-BSO-8-12-jaar

BSO 8-12 jaar

Bijscholing Kinderopvang

Doordat scholen steeds vaker een continurooster hanteren, groeit de vraag naar pedagogisch medewerkers die inzetbaar zijn op de BSO. Tijdens deze cursus kinderopvang leer je hoe je pré-puberende kinderen met plezier naar de BSO laat gaan waar zij zich thuis voelen.

Nascholing-Nederlands-3F-Kinderopvang

Nederlands 3F Kinderopvang

Bijscholing Kinderopvang

Vanaf 2025 ben je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang verplicht te beschikken over taalniveau 3F voor mondelinge vaardigheden. In deze unieke e-learning kinderopvang ontwikkel je vaardigheden op het gebied van luisteren, spreken en gesprekken voeren.

Nascholing-Pedagogiek-0-13-jaar

Pedagogiek 0-13 jaar (Branche Erkend)

Bijscholing Kinderopvang

Is jouw diploma verouderd of wil je je pedagogiekkennis bijspijkeren? Met deze scholing leer je hoe je de pedagogische kwaliteit vergroot in het werken met kinderen van 0-13 jaar. Hierbij ligt de focus op het inzetten van 6 interactievaardigheden in de stimulatie van de ontwikkeling van kinderen. Je werkt met deze scholing vanuit de 4 pedagogische kerndoelen en het pedagogisch beleidsplan van jouw organisatie.

Nascholing-VVE

VVE – Ontwikkelingsgericht werken

Bijscholing kinderopvang

In deze kinderopvang cursus komen alle belangrijke thema’s aan bod die nodig zijn om te werken in de Voor- en Vroegschoolse Educatie. Je start de cursus met het verdiepen in de inhoud en achtergrond van VVE en je maakt kennis met verschillende VVE-programma’s. Na het afronden van deze kinderopvang cursus en 5 uur coaching on the job ben je basisbekwaam voor het werken in de VVE.

Nascholing-werken-met-baby's

Werken met baby’s

Bijscholing kinderopvang

Per 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers die met baby’s werken beschikken over een specifieke scholing. De bijscholing ‘Werken met baby’s’ is gericht op de manieren waarop je als pedagogisch medewerker gericht en professioneel aandacht besteedt aan de leeftijdsgroep 0-2 jarigen. Met deze bijscholing voldoe je aan de specifieke eisen die de wet IKK stelt per 1 januari 2025.

Nascholing-kinderopvang-Specialist-Leesbevordering

Specialist Leesbevordering

Bijscholing kinderopvang

Een goede taal- en leesontwikkeling bij kinderen is erg belangrijk. Tijdens deze scholing verdiep je je in de taal- en leesontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar. Je gaat aan de slag met manieren om het lezen en het plezier hierin te bevorderen, want lezen is leuk! Hierbij komt ook de inzet van digitale media aan bod.

Nascholing-Kinderopvang-Didactische-ondersteuning-in-het-basisonderwijs

Didactische Ondersteuning in het Basisonderwijs

Bijscholing kinderopvang

In deze e-learning gericht op kinderopvang leer je over verschillende leerstijlen, -activiteiten, -middelen en -problemen in het basisonderwijs. Ook leer je hoe je de ontwikkeling van kinderen stimuleert en hoe je lesactiviteiten voorbereidt en uitvoert. Na deze cursus ben je klaar voor de rol als ondersteuner in het onderwijs!

Nascholing-Kinderopvang-Didactische-ondersteuning-in-het-basisonderwijs

Bewegend Kind Kinderdagverblijf en BSO

Bijscholing kinderopvang

In deze cursus leer je hoe de motorische ontwikkeling van kinderen in elkaar zit, maar vooral hoe je meer en betere beweegmomenten kunt toevoegen aan de dag. Je leert over de meerwaarde van risicovol spel en hoe je dit kunt organiseren. Ook leer je hoe je cognitieve of sociaal-emotionele doelen kunt bereiden d.m.v. bewegen; bewegend leren. 

Nascholing-Algemeen-Jeugd-&-opvoedhulp

Jeugd en opvoedhulp

Bijscholing kinderopvang

Na deze e-learning weet je hoe de jeugd- en opvoedhulp in Nederland georganiseerd is, welke problematieken je tegen kunt komen en hoe je de jeugdigen begeleidt.

Pedagogisch Coach VE Nascholing

Pedagogisch Coach VE

Bijscholing kinderopvang

In deze bijscholing leer je alles wat nodig is om pedagogisch medewerkers te coachen in de VE. Je maakt kennis met verschillende VVE-programma’s en je leert opbrengstgericht en ontwikkelingsgericht werken. Ook ga je kijken naar de ontwikkeling van kinderen van 2-4 jaar op verschillende gebieden en hoe je dit stimuleert.

Bijscholing-Kinderopvang-Expressief-Talent

Expressief Talent

Kinderopvang Bijscholing

In deze cursus gaan we er vanuit dat iedereen talent heeft. De een heeft op bepaalde gebieden meer talent dan een ander, maar iedereen heeft zijn eigen talent! In de online bijscholing Expressief talent komen alle belangrijke thema’s aan bod die je nodig hebt om expressie op jouw werkplek meer vorm te geven.

Bijscholing Kinderopvang

Verdieping, verbreding en verdere professionalisering

In Nederland is er veel vraag naar pedagogisch medewerkers die zich blijven ontwikkelen in het werken in de kinderopvang. Bij Variva bieden we verschillende e-learnings en cursussen voor de kinderopvang aan.

Meer informatie?

Heb je interesse in een van onze bijscholingen? Je kunt via onderstaand formulier contact met ons opnemen.

Contact

Naam(Vereist)

FAQ

Moet ik stage lopen of werken bij een erkend leerbedrijf?

Bij iedere bijscholing staat of praktijkervaring opdoen verplicht of aanbevolen is. Je stageplek of werkplek moet altijd beschikken over een erkenning. Je kunt op www.stagemarkt.nl zien of het leerbedrijf erkend is. (Uitgezonderd: de cursussen Nederlands 3F). Openstaande vacatures voor leerkwerkplekken kun je ook zien op de pagina over leerwerkplekken.

Hoe lang duurt een bijscholing?

De studieduur is flexibel. Dit ligt aan de snelheid waarmee de e-learning en de opdrachten worden doorlopen. Zie hiervoor ook het kopje ‘studiebelasting’ bij de betreffende bijscholing.

Wordt mijn bijscholing afgesloten met een examen?

Dit verschilt per bijscholing. Zie het kopje ‘studiebelasting’ of ‘examinering’ bij de betreffende bijscholing.

Krijg ik begeleiding van een docent?

Bij de bijscholing Nederlands 3F (mondeling) volg je een digitale les die wordt verzorgd door een docent Nederlands.

De bijscholing Ontwikkelingsgericht werken in de VVE volg je onder begeleiding van een docent.

Bij andere bijscholingen is er geen begeleiding van een docent.

Kan ik meteen starten?

Bij bijna alle bijscholingen kun je starten zodra je toegang hebt tot de e-learning.

Alleen bij Nederlands 3F: kinderopvang (mondeling) is de start afhankelijk van voldoende deelnemers. Doorgaans start er iedere 2 á 3 maanden een nieuwe groep.

Wordt de gehele bijscholing online verzorgd?

De bijscholingen met e-learning zijn geheel online te volgen. Een eventueel praktijkexamen voer je uit op je stage- of werkplek.

De examens Nederlands (mondeling, schrijven en/of lezen) leg je ook online af.

Welke bijscholingen zijn van belang voor de wet IKK en/of cao Kinderopvang?

Werken met baby’s:

De bijscholing voldoet aan de eisen van de wet IKK en cao Kinderopvang (FCB).

Ontwikkelingsgericht werken in de VVE:

Ontwikkelingsgericht werken in de VVE is een MBO-keuzedeel en, in combinatie met je opleiding Pedagogisch Medewerker (of een oud- vergelijkbaar diploma), kwalificeert je dit als basis-VVE vaardig en voldoet aan de eisen die de CAO Kinderopvang stelt.

Let op: je Nederlands betreft op de onderdelen lezen – luisteren, spreken en gesprekken, tenminste niveau 3F. Beschik je niet over dit niveau, dan kan deze bijscholing worden gevolgd in combinatie met een bijscholing Nederlands 3F voor het betreffende onderdeel.

Nederlands 3F Kinderopvang:

Variva is een erkende MBO instelling en het certificaat voldoet aan de eisen van de wet IKK.