Bijscholing
Pedagogiek 0 -13 jaar (Branche erkend)
Online Cursus | E-learning | Bijeenkomsten
Wil jij werken in de kinderopvang, maar is jouw diploma verouderd? Volg dan deze bijscholing pedagogiek 0-13 jaar waarmee je jouw diploma weer up to date kunt maken (Kijk onder de kop “doelgroep” om te zien of jouw diploma hiervoor in aanmerking komt).
Tijdens de bijscholing pedagogiek 0 tot 13 jaar leer je hoe je de pedagogische kwaliteit vergroot in het werken met kinderen van 0-13 jaar. Hierbij is het belangrijk dat je de 6 interactievaardigheden kunt inzetten bij het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast werk je vanuit de vier pedagogische basisdoelen en het pedagogisch beleidsplan van jouw organisatie.
Studiebelasting en cursusduur
E-learning: +/- 40 uur
Online bijeenkomsten: 8 uur
Stage: minimaal 96 uur gedurende de cursus
De cursusduur is 3 tot 4 maanden (met uitloop tot 6 maanden)
Start
Flexibele instroom. Je kunt zelf de gewenste datum kiezen.
Vooropleiding
Verouderd diploma dat met bijscholing weer certificeert voor het werken in de kinderopvang (zie kop doelgroep voor aanvullende informatie).
Niveau
mbo niveau 4
Certificering
Na afronding e-learning en examinering ontvang je een instituutscertificaat van Variva Edu Academy.
Over de e-learning Pedagogiek 0 -13 jaar
Studieprogramma
Inhoud van de cursus
Voor deze bijscholing plan je zelf de data die in jouw agenda passen voor de e-learning!
Variva Edu Academy is de grootste aanbieder van pedagogische opleidingen voor de kinderopvang. Hierdoor kunnen wij zowel een e-learning module aanbieden en daarnaast kun je je aanmelden voor (virtuele) klassikale lessen die op verschillende momenten in de maand plaatsvinden. Deze worden verzorgd door docenten/ trainers die zelf ook werkzaam zijn in de kinderopvang (zie kop bijeenkomsten).
Er zijn theorie en praktijkopdrachten verwerkt in de e-learning die je uitvoert in de praktijk. In totaal zijn dit er 4.
In de eerste module behandelen we pedagogische visies, de 4 pedagogische kerndoelen, en jouw rol als pedagogisch professional. En het opstellen van jouw persoonlijk ontwikkelplan.
Module twee gaat over ontwikkelingspsychologie en het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen vanuit de 4 pedagogische basisdoelen en het pedagogisch beleid.
Observeren van de ontwikkeling van kinderen, registreren, rapporteren en gedrag bespreekbaar maken behandelen we in module drie. Dit in aansluiting op het pedagogisch beleid.
Ten slotte behandelen we in module vier de ontwikkeling stimuleren van kinderen door middel van effectieve inzet van jouw interactievaardigheden. Het pedagogisch beleid vertaald naar de praktijk.
Afronden van de cursus
Voor het afronden van de bijscholing dien je de gehele e-learning te doorlopen, de opdrachten te maken én bij minimaal 4 bijeenkomsten aanwezig geweest te zijn (1 per module). Je rondt de bijscholing af met een eindopdracht. Deze bestaat uit twee delen: een portfolioverslag en een portfolio videopresentatie. Met de eindopdracht wordt beoordeeld of je de leerdoelen hebt behaald.
Bijeenkomsten
Je neemt 4 keer deel aan een online bijeenkomst van 2 uur op data die voor jou passen. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats op vrijdagen van 10:00 uur tot 12:00 uur. Er is 2 keer per maand een startmoment voor nieuwe deelnemers.
Als nieuwe deelnemer begin je de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar met een startersbijeenkomst over module 1. Daarna bepaal je zelf aan de hand van het rooster wanneer je deelneemt aan de bijeenkomsten van modules 2, 3 en 4. Je mag ook vaker dan 4 keer een bijeenkomst bijwonen! De bijeenkomsten staan in het teken van intervisie en tijdens de bijeenkomsten kun je vragen stellen over het geleerde. Per module volg je dus 1 bijeenkomst (4 in totaal).
Bij de start van de scholing ontvang je een lesrooster met alle bijeenkomsten die gedurende het jaar plaatsvinden.
Let op: vanwege de zomervakantie zijn er in juli en augustus geen startersbijeenkomsten voor nieuwe deelnemers.
Verwachtingen stage/ werkplek
Stage lopen
Voor het goed doorlopen van deze nascholing en het kunnen maken van de praktijkopdrachten wordt verplicht om minimaal 96 uur stage te lopen gedurende het volgen van de cursus. De bijscholing is in 3-4 maanden af te ronden, maar je krijgt hiervoor in totaal 6 maanden studieduur. Hiermee heb je een uitloop van 2 maanden voor ziekte, vakantie of onvoorziene omstandigheden. Afspraken over je stage maak je zelf, in overleg met je stagebedrijf (de licentie van de e-learning en de stage-overeenkomst is 6 maanden geldig). Je stageplek moet een erkend leerbedrijf zijn waar je op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of BSO kunt werken. Je stageplek mag ook de plek zijn waar je al werkzaam bent. Je mag op 1 groep KDV stage lopen en kan er ook voor kiezen om de BPV uren over 2 doelgroepen te verspreiden. Dit kan met de werkgever worden afgestemd.
Verwachting stageplek
Van je stage wordt verwacht dat er een stagebegeleider wordt aangewezen. Je stagebegeleider geeft jouw feedback op je handelen in de praktijk. Daarnaast wordt er verwacht dat je met je stagebegeleider opdrachten uit de online nascholing kunt doorspreken en om gerichte feedback kan vragen. Je stagebegeleider kijkt geen opdrachten binnen de scholing na. Je dient een praktijkovereenkomst aan te gaan met je stageplek.
Inzetbaarheid
Om aan de richtlijn van 2 x 12 stage-uren voor 100% inzetbaarheid te voldoen, moet de deelnemer:
- ¼ deel van de bijeenkomsten hebben bijgewoond (= startersbijeenkomst van module 1);
- ¼ deel van de e-learning hebben doorlopen (= e-learning module 1);
- ¼ deel van de stage-uren hebben doorlopen (= 24 uur stage-uren die nodig zijn voor het oefenen en uitvoeren van praktijkopdracht 1);
- ¼ deel van de praktijkopdrachten hebben afgerond met een akkoord van de docent (= praktijkopdracht module 1).
Doelgroep
Deze bijscholing is speciaal bedoeld voor pedagogisch medewerkers met een verouderd diploma dat niet kwalificeert voor de kinderopvang.
Het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) heeft besloten de diplomalijst van de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker per 1 november 2020 uit te breiden. Met aanvullend bewijs kwalificeren diverse verouderde diploma’s voor de dagopvang, peuteropvang en/of buitenschoolse opvang.
De scholing Pedagogiek 0-13 jaar zorgt ervoor dat je gecertificeerd wordt en voldoet aan de eisen die de cao-partners stellen.
Deze bijscholing is bedoeld in combinatie met diploma’s, die de vermelding krijgen “Hier is aanvullend bewijs bij vereist” uit de diplomacheck van Kinderopvang werkt! en waarbij de “Scholing Pedagogiek 0-13 jaar” van Variva Edu Academy in het overzicht van aanvullende bewijsstukken staat. Onze bijscholing wordt vermeld in de aanvullende bewijsstukken voor de volgende categorieën:
- A2 groep 1
- A2 groep 2
- A2 groep 3
- A2 groep 4
- A3
- A4
- B2
Wil je weten of jouw behaalde diploma in combinatie met onze bijscholing voldoende is om te kwalificeren voor de kinderopvang, maak dan gebruik van onderstaande link voor de diplomacheck:
https://www.kinderopvang-werkt.nl/diplomacheck-kinderopvang
Accreditatie
De bijscholing is speciaal ontwikkeld op basis van de kwalificatie-eisen pedagogisch coach / beleidsmedewerker vanuit het FCB service document van de cao Kinderopvang en de leerdoelen scholing Pedagogiek 0-13 jaar.
Je ontvangt een certificaat dat voldoet aan de eisen van de cao-partners en staat op de lijst met goedgekeurde scholing Pedagogiek 0-13 jaar.
Kosten
- Lesgeld € 695,- (inclusief online leeromgeving en inschrijf- en administratiekosten)
FAQ
Wat is het verschil tussen Pedagogisch Coach en bijscholing Pedagogiek 0 – 13 jaar?
De bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar is speciaal bedoeld voor pedagogisch medewerkers met een oud diploma dat niet kwalificeert voor de dagopvang. Tijdens de bijscholing leer je hoe je de pedagogische kwaliteit vergroot in het werken met kinderen van 0-13 jaar.
De leergang Pedagogisch Coach is gericht op het leren coachen van pedagogisch medewerkers met het oog op de pedagogische basisdoelen.
Is alleen de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar voldoende om te kunnen werken in de kinderopvang?
Nee. De bijscholing is specifiek bedoeld voor pedagogisch medewerkers met een oud diploma dat niet kwalificeert voor de dagopvang. Het certificaat is dus alleen geldig in combinatie met je oude diploma.
Check via de diplomacheck of jouw diploma ook in aanmerking komt voor de bijscholing Pedagogiek:
Is het certificaat van de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar erkend?
Na de bijscholing ontvang je een certificaat dat voldoet aan de eisen van de cao-partners. Het certificaat staat op de lijst met goedgekeurde scholing Pedagogiek 0-13 jaar.
Kan ik later instromen en starten met de bijeenkomsten?
De bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar kan doorlopend worden gestart. Het is van belang dat je minimaal 4 bijeenkomsten volgt (zie ‘datums’ voor de planning).
Let op: het is van belang dat je gelijktijdig stageloopt wanneer je start met de e-learning en deelneemt aan de bijeenkomsten.
Moet ik stage lopen of werken bij een erkend leerbedrijf?
Bij iedere bijscholing staat of praktijkervaring opdoen verplicht of aanbevolen is. Je stageplek of werkplek moet altijd beschikken over een erkenning. Je kunt op www.stagemarkt.nl zien of het leerbedrijf erkend is. (Uitgezonderd: de cursussen Nederlands 3F). Openstaande vacatures voor leerkwerkplekken kun je ook zien op de pagina over leerwerkplekken.
Hoe lang duurt een bijscholing?
De studieduur is flexibel. Dit ligt aan de snelheid waarmee de e-learning en de opdrachten worden doorlopen. Zie hiervoor ook het kopje ‘studiebelasting’ bij de betreffende bijscholing.
Wordt mijn bijscholing afgesloten met een examen?
Dit verschilt per bijscholing. Zie het kopje ‘studiebelasting’ of ‘examinering’ bij de betreffende bijscholing.
Krijg ik begeleiding van een docent?
Bij de bijscholing Nederlands 3F (mondeling) volg je een digitale les die wordt verzorgd door een docent Nederlands.
De bijscholing Ontwikkelingsgericht werken in de VVE volg je onder begeleiding van een docent.
Bij andere bijscholingen is er geen begeleiding van een docent.
Kan ik meteen starten?
Bij bijna alle bijscholingen kun je starten zodra je toegang hebt tot de e-learning.
Alleen bij Nederlands 3F: kinderopvang (mondeling) is de start afhankelijk van voldoende deelnemers. Doorgaans start er iedere 2 á 3 maanden een nieuwe groep.
Wordt de gehele bijscholing online verzorgd?
De bijscholingen met e-learning zijn geheel online te volgen. Een eventueel praktijkexamen voer je uit op je stage- of werkplek.
De examens Nederlands (mondeling, schrijven en/of lezen) leg je ook online af.
Welke bijscholingen zijn van belang voor de wet IKK en/of cao Kinderopvang?
Werken met baby’s:
De bijscholing voldoet aan de eisen van de wet IKK en cao Kinderopvang (FCB).
Ontwikkelingsgericht werken in de VVE:
Ontwikkelingsgericht werken in de VVE is een MBO-keuzedeel en, in combinatie met je opleiding Pedagogisch Medewerker (of een oud- vergelijkbaar diploma), kwalificeert je dit als basis-VVE vaardig en voldoet aan de eisen die de CAO Kinderopvang stelt.
Let op: je Nederlands betreft op de onderdelen lezen – luisteren, spreken en gesprekken, tenminste niveau 3F. Beschik je niet over dit niveau, dan kan deze bijscholing worden gevolgd in combinatie met een bijscholing Nederlands 3F voor het betreffende onderdeel.
Nederlands 3F Kinderopvang:
Variva is een erkende MBO instelling en het certificaat voldoet aan de eisen van de wet IKK.
Kan ik mijn bijscholing verlengen?
Wanneer het niet lukt om de bijscholing binnen de gestelde studietijd af te ronden, dan is er eenmalig een verlenging mogelijk van 6 maanden, aansluitend aan de originele studieduur. De kosten van deze verlenging zijn €90,-.