Bewegend Kind Basisonderwijs

E-learning | Kinderen in beweging!

In deze cursus leer je hoe de motorische ontwikkeling van kinderen in elkaar zit, maar vooral hoe je meer en betere beweegmomenten kunt toevoegen aan de dag. Je leert over de meerwaarde van risicovol spel en hoe je dit kunt organiseren. Ook leer je hoe je cognitieve of sociaal-emotionele doelen kunt bereiken d.m.v. bewegen; bewegend leren. 

Na deze bijscholing ben je in staat om kinderen optimaal uit te dagen in hun motorische ontwikkeling. 

Deze e-learning Bewegend Kind is speciaal voor als je werkzaam bent of wordt in het basisonderwijs. We bieden de e-learning ook aan als Bewegend Kind kinderdagverblijf en BSO.

Start opleiding

Start

Flexibele instroom. Je kunt zelf de gewenste datum kiezen.

Opleidingsduur

Duur cursus

Elearning: ±18 uur 
De licentie van de e-learning is 6 maanden geldig.

Mbo niveau variva

Niveau

Mbo-niveau 3 en 4

Opleiding Variva

Studiebelasting

E-learning: ±18 uur 
Stage: we adviseren minimaal 115 uur 

Diploma Variva

Certificering

Na afronding van de e-learning  ontvang je van Variva Edu Academy een bewijs van deelname.

Over de e-learning Bewegend Kind Basisonderwijs

Algemeen

Heb je interesse in hoe kinderen zich motorisch ontwikkelen? Wil je alles weten over hoe je bewegend leren in praktijk kunt brengen en hoe je kinderen met je aanbod uit kunt dagen tot risicovol spel? Dan is de e-learning Bewegend Kind perfect voor jou! 

De motorische ontwikkeling van kinderen is enorm belangrijk. Dit vormt mede de basis voor hun creativiteit, zelfredzaamheid en sociaal-emotionele ontwikkeling. Met deze e-learning doe je niet alleen kennis op over de motorische ontwikkeling van de doelgroep. Je leert ook hoe je een passend aanbod van bewegingsactiviteiten kunt creëren. Je doet kennis op over methoden en interventies die helpen bij het leren, zoals het verbeteren van taalvaardigheden door bewegend leren. Je leert ook inschatten welk risicovol spel passend is voor hun niveau.

Klinkt dit interessant? Duik erin en ontdek hoe je kinderen kunt helpen om door beweging te groeien en te leren! 

Studieprogramma

Er zijn twee versies van deze e-learning: 

Beide e-learnings bevatten dezelfde theorie, maar de praktijkvoorbeelden zijn aangepast aan de verschillenden doelgroepen: Kinderdagverblijf en BSO óf Basisonderwijs.

In de e-learning komen belangrijke thema’s aan bod om de motoriek van kinderen op verschillende manieren te stimuleren. De cursus bestaat uit 3 modules.

1. Je start de cursus met je te verdiepen in de motorische ontwikkeling van kinderen, dat is echt de basis van deze e-learning. Je leert wat grondmotorische eigenschappen zijn en hoe je ze kunt stimuleren. Je leert in de eerste module ook hoe je structureel meer beweegmomenten op je kinderdagverblijf of school kunt organiseren. Je leert hoe je deze beweegmomenten opbouwt en afstemt op de behoeften van de kinderen

2. In de tweede module staat risicovol spel centraal. Je leert wat het verschil is tussen gevaar en risico en waarom risicovol spel zo waardevol is voor kinderen. Je leert risicovolle activiteiten organiseren en begeleiden. Daarbij maak je ook kennis met de interventieladder.

3. In module drie leer je hoe je bewegen kunt gebruiken bij het bereiken van cognitieve en sociaal-emotionele doelen. Je leert hoe je kunt differentiëren, hoe je beweeg-leermomenten afstemt met collega’s en hoe je je activiteiten kunt evalueren.

Iedere module wordt afgesloten met een praktische eindopdracht. 

Doelgroep

Studenten/afgestudeerden van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent.

Stagelopen

We adviseren je minimaal 115 uur stage te lopen bij een erkend leerbedrijf.

Kosten

De kosten van de e-learing zijn 195 euro.

Afronden van de cursus

Voor het afronden van deze cursus dien je de gehele e-learning te doorlopen en de kennistoets te behalen met minimaal een 5,5.

FAQ

Moet ik stage lopen of werken bij een erkend leerbedrijf?

Bij iedere bijscholing staat of praktijkervaring opdoen verplicht of aanbevolen is. Je stageplek of werkplek moet altijd beschikken over een erkenning. Je kunt op www.stagemarkt.nl zien of het leerbedrijf erkend is. (Uitgezonderd: de cursussen Nederlands 3F). Openstaande vacatures voor leerkwerkplekken kun je ook zien op de pagina over leerwerkplekken.

Hoe lang duurt een bijscholing?

De studieduur is flexibel. Dit ligt aan de snelheid waarmee de e-learning en de opdrachten worden doorlopen. Zie hiervoor ook het kopje ‘studiebelasting’ bij de betreffende bijscholing.

Wordt mijn bijscholing afgesloten met een examen?

Dit verschilt per bijscholing. Zie het kopje ‘studiebelasting’ of ‘examinering’ bij de betreffende bijscholing.

Krijg ik begeleiding van een docent?

Bij de bijscholing Nederlands 3F (mondeling) volg je een digitale les die wordt verzorgd door een docent Nederlands.

De bijscholing Ontwikkelingsgericht werken in de VVE volg je onder begeleiding van een docent.

Bij andere bijscholingen is er geen begeleiding van een docent.

Kan ik meteen starten?

Bij bijna alle bijscholingen kun je starten zodra je toegang hebt tot de e-learning.

Alleen bij Nederlands 3F: kinderopvang (mondeling) is de start afhankelijk van voldoende deelnemers. Doorgaans start er iedere 2 á 3 maanden een nieuwe groep.

Wordt de gehele bijscholing online verzorgd?

De bijscholingen met e-learning zijn geheel online te volgen. Een eventueel praktijkexamen voer je uit op je stage- of werkplek.

De examens Nederlands (mondeling, schrijven en/of lezen) leg je ook online af.

Welke bijscholingen zijn van belang voor de wet IKK en/of cao Kinderopvang?

Werken met baby’s:

De bijscholing voldoet aan de eisen van de wet IKK en cao Kinderopvang (FCB).

Ontwikkelingsgericht werken in de VVE:

Ontwikkelingsgericht werken in de VVE is een MBO-keuzedeel en, in combinatie met je opleiding Pedagogisch Medewerker (of een oud- vergelijkbaar diploma), kwalificeert je dit als basis-VVE vaardig en voldoet aan de eisen die de CAO Kinderopvang stelt.

Let op: je Nederlands betreft op de onderdelen lezen – luisteren, spreken en gesprekken, tenminste niveau 3F. Beschik je niet over dit niveau, dan kan deze bijscholing worden gevolgd in combinatie met een bijscholing Nederlands 3F voor het betreffende onderdeel.

Nederlands 3F Kinderopvang:

Variva is een erkende MBO instelling en het certificaat voldoet aan de eisen van de wet IKK.