Wat kun je als Pedagogisch Medewerker doen met Pasen op de kinderopvang?

3 maart 2023 | Pasen op de kinderopvang

Pasen is een thema waar je veel mee kunt doen binnen het pedagogische werkveld. Het thema is makkelijk toepasbaar op de activiteiten die al gedaan worden op de kinderopvang maar natuurlijk ook op basisscholen. Het is tegelijkertijd ook een teken van het begin van de lente.

Maar wat kun je als pedagogisch medewerker met de kinderen doen rondom Pasen? Hieronder een paar leuke ideeën en tips om het thema op een speelse maar educatieve manier over te kunnen brengen. De tips zijn natuurlijk niet alleen bruikbaar in de kinderopvang maar ook als onderwijsassistent op basisscholen. 😉

Pasen op de kinderopvang

1. Voorleestips met Pasen

Als pedagogisch medewerker kun je voorlezen uit de volgende boeken met het thema Pasen:
  • Dotties eieren, door Julie Sykes en Jane Chapman
  • Rikkie en Mia de kip, door Guido van Genechten
  • Anna en de paashaas, door Kathleen Amant
  • Piep het is Pasen, door Liesbet Slegers
  • Vrolijk Pasen Ollie, door Oliver Dunrea
  • Dribbels eerste paasfeest, door Eric Hill
  • Het kuikentje en de paashaas, door Julie brante en Jeffrey Wins (bij de Action)

2. Zoek de eieren

Verstop (kunststof) eieren in verschillende kleuren en laat de kinderen binnen en buiten zoeken naar de eieren. Dit zorgt voor veel speelplezier en het vergroot de vindingrijkheid van kinderen, maar ook het concentratievermogen. Misschien kun je de kinderen zelfs om de beurt laten zoeken. Lukt het de andere kinderen om niets voor te zeggen?

Je kunt de kinderen ook zelf de eieren laten verstoppen en dan ga jij als pedagogisch medewerker zoeken. De wat oudere kinderen kun je een schatkaart laten tekenen waar ze de eieren verstopt hebben. Hiermee stimuleer je ruimtelijk inzicht. Dat zullen ze vast leuk vinden!

 

3. Welke kleur kies jij?

Om de kleurenkennis van de kinderen te vergroten, is hier een leuk spel toegepast op het thema Pasen.

Stap 1: Maak een grote papieren ei met een strik erboven (a3 formaat).

Stap 2: Plak er wat kleine stukjes klittenband op.

Stap 3: Knip gekleurde stippen (ongeveer 6 cm in doorsnee) van papier en plak aan de achterzijde een stukje klittenband.

Stap 4: Leer de kinderen het lied:
“…kleur…”op een ei
Met een mooie strik erbij.
Ik heb een ei voor jou en een ei voor mij
Welke kleur kies jij?

Stap 5: Het kind kiest een kleur stip en plakt dit op het grote ei, totdat alle kleuren zijn geweest.

4. Eierenrace

Een ander leuke motorische activiteit is de ”Eierenrace”. Laat de kinderen met een ei op een lepel (in de mond) een parcours lopen. Al dan niet met obstakels om moeilijkheid te vergroten. Wie de ei heelhuids terugbrengt, is de grote winnaar!

5. Knutselen

Een knutselactiviteit mag natuurlijk niet ontbreken. Dit is dan wel een activiteit voor de wat oudere peuters of BSO-kinderen. Laat de kinderen stukjes touw van allerlei diktes en structuren in streepjes op een A4tje plakken van boven naar onderen. Als ze klaar zijn, knip een passe-partout van een ei en plak dit over de verschillende touwtjes. Nu heb je een mooi ei om op te hangen.   Zo zijn er verschillende educatieve Paasactiviteiten die je als pedagogisch medewerker kan doen met de kinderen. Fijne Paasdagen!