Starten met een verkorte mbo-opleiding bij Variva. Hoe ziet dat eruit?
Wat leuk dat je interesse hebt in een opleiding bij Variva! Bij ons heb je de vrijheid om alles uit jezelf én je tijd te halen. Voordat je mag beginnen aan een van onze mbo-opleidingen, vindt er eerst een intake plaats. Waarover moet je beschikken? Welke stappen zitten er in de procedure? En welke documenten moet je aanleveren? In dit artikel worden al je vragen beantwoord en krijg je zo een beter beeld over hoe een intakeprocedure in z’n werk gaat.
Stap 1: Inschrijven
Je begint door jezelf in te schrijven voor een van onze opleidingen. Het inschrijven kan je doen op onze website door je gegevens in te vullen. In deze fase vindt ook de registratie in de digitale leeromgeving ”Mijn Variva” plaats en lever je de relevante documenten in.
De documenten die je moet aanleveren zijn:
-Een ingevulde intakevragenlijst
-Een kopie van je ID
-Een kopie van je VOG
-Een kopie van je hoogst behaalde diploma
Je ontvangt van ons een mail waarin we aangeven dat er een intakegesprek plaats vindt. Ook ontvang je een video met alle relevante informatie over de intakeprocedure. We raden je aan om de video te bekijken voor dat het intakegesprek plaats vindt.
Stap 2: Intakegesprek
Het intakegesprek zelf is vooral bedoelt om kennis te maken en om jou de belangrijke informatie mee te geven. Tijdens het gesprek geeft de intaker uitleg over de manier van werken binnen de opleiding. Denk hierbij aan de studiebelasting, de begeleiding vanuit Variva en de verwachting van de opleiding. Het studieprogramma wordt hier ook kort behandeld.
Tijdens het intakegesprek wordt er ook besproken wat er allemaal nodig is van een BPV/stagebedrijf. De BPV dient een erkend leerbedrijf te zijn en je hebt een BPV-begeleider en een BPV-examinator nodig. Via https://stagemarkt.nl/ kun je zien of het leerbedrijf erkend is.
Verder controleert de intaker alle aangeleverde documenten en of deze aan alle eisen voldoen.
-VOG: Er wordt gekeken of de VOG is aangeleverd. Deze dien je voor de start van de opleiding zelf aan te vragen via je leerbedrijf of via ons.
-Vooropleiding: Er wordt vooral gekeken naar je vooropleiding. Voor een niveau 4 opleiding bij ons moet je minimaal een mbo-niveau 3 opleiding of havo hebben afgerond. Voor een niveau 3 opleiding, moet je minimaal een mbo-niveau 2 of vmbo-tl hebben afgerond. Ook wordt er eventueel gekeken naar je relevante werkervaring.
Tijdens het gesprek wordt er ook aandacht besteed aan jou als persoon. Je hebt de gelegenheid om vragen te stellen en iets over jezelf te vertellen. Mochten er bijzonderheden zijn die voor ons belangrijk zijn dan kun je deze gerust kwijt. Op deze manier kunnen we rekening houden met bepaalde factoren en je van advies voorzien.
Als je niet aan alle eisen voldoet, hoef je je geen zorgen te maken. Door het maken van een intaketoets kunnen we samen kijken of je het niveau voor de generieke examens (Nederlands, Engels en Rekenen) aankan. Mocht je hiervoor in aanmerking komen, dan ontvang je van ons een mail met een uitnodiging voor de toets.
Vrijstellingen
Er zal ruimte zijn om de mogelijkheden m.b.t. vrijstellingen te bespreken. Je komt in aanmerking voor vrijstellingen wanneer je aantoonbaar bewijs (bv. Resultatenlijst) kunt aanleveren dat niet ouder is dan 5 studiejaren. Vrijstellingen worden uiterlijk 1 maand na de start van de opleiding aangevraagd via: www.variva.nl/vrijstellingsformulier. Iedere student kan slechts één keer een verzoek tot vrijstelling indienen. Zorg er daarom voor dat je aanvraag alle vereiste documenten bevat en volledig is ingevuld.
Stap 3: Na het gesprek
Mocht je nog niet in bezit zijn van een VOG of een erkend leer/werkplek, dan dien je dit voor de start van de opleiding hebben geregeld. Wanneer alles akkoord is, ontvang je van ons alle relevante informatie in een bevestigingsmail. Denk hierbij aan de boekenlijst en de lestijden.
Twee weken voor de start van de opleiding krijg je een uitnodiging voor de introbijeenkomst. Op de introductiedag zelf teken je de onderwijsovereenkomst en de BPV-overeenkomst en begin je officieel aan de opleiding.
Veel succes!